Petros Magoulas

Βιογραφικό του Πέτρου Μαγουλά

Ο Πέτρος Μαγουλάς είναι λυρικός τραγουδιστής (βαθύφωνος). Παράλληλα με τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής, μελέτησε κλασικό τραγούδι κοντά στους Φραγκίσκο Βουτσίνο και Κώστα Πασχάλη. Έχει ερμηνεύσει ρόλους σε πολλές παραγωγές όπερας στην Εθνική Λυρική Σκηνή, την Όπερα του Κιέλου (Γερμανία), τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), την Όπερα του Μπιλμπάο (Ισπανία), την Εθνική Όπερα της Ουαλίας (Μεγάλη Βρετανία), το Φεστιβάλ Χαίντελ της Χάλλε (Γερμανία), την όπερα του Όλντενμπουργκ (Γερμανία), το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, την Όπερα Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Όπερας Αρχαίας Κορίνθου. Από το 2010 έως το 2013 ήταν μέλος του ανσάμπλ της Όπερας του Κιέλου και από το 2014 ανήκει στο δυναμικό των μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τις τελευταίες σαιζόν τραγούδησε πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως Ζαράστρο (Μαγικός αυλός, Μότσαρτ), Οσμίν (Η απαγωγή απ΄το Σεράι, Μότσαρτ), Ντον Τζιοβάννι και Διοικητής (Μότσαρτ), Ντον Αλφόνσο (Έτσι κάνουν όλες, Μότσαρτ), Βασιλιάς Χάινριχ (Λόενγκριν, Βάγκνερ), Ντάλαντ (Ιπτάμενος Ολλανδός, Βάγκνερ), Φιέσκο (Σιμόν Μποκανέγκρα, Βέρντι), Μπάνκο (Μάκβεθ, Βέρντι), Σπαραφουτσίλε (Ριγολέττος, Βέρντι), Παγκάνο (Οι Λομβαρδοί στην Πρώτη Σταυροφορία, Βέρντι), Ντον Μπαζίλιο (Ο Κουρέας της Σεβίλλης, Ροσσίνι), Ξωτικό του Νερού (Ρουσάλκα, Ντβόρζακ), Κόμης ντε Γκριέ (Μανόν, Μασνέ), Κολλίνε (Λα Μποέμ, Πουτσίνι), Αλιντόρο (Σταχτοπούτα, Ροσσίνι), Λορέντσο (Οι Καπουλέτοι και οι Μοντέκοι, Μπελλίνι). Επίσης έλαβε μέρος σε πολλά κοντσέρτα στη Γερμανία, την Ιταλία, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ερμηνεύοντας τα σολιστικά μέρη σε έργα όπως Ρέκβιεμ του ΒέρντιΡέκβιεμ του Μότσαρτ, Κατά Ιωάννη Πάθη (Μπαχ), 9η Συμφωνία (Μπετόβεν), Μεσσίας (Χαίντελ), Mεγάλη λειτουργία σε Σι ελάσσονα (Μπαχ,) Λειτουργία σε Ντο ελάσσονα (Μότσαρτ), Οι 7 τελευταίοι λόγοι του Ιησού στο σταυρό (Χάυδν), Stabat Mater Χάυδν, 14η Συμφωνία Σοστακόβιτς, A Child of Our Time (Tippett), Οι Γάμοι (Στραβίνσκυ) κ.α.

Την καλλιτεχνική περίοδο 2018 / 2019 ο Πέτρος Μαγουλάς εμφανίστηκε μεταξύ άλλων στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως Κόμης ντε Γκριέ (Μανόν, Μασνέ), ως Τζιάκοπο Φιέσκο (Σιμόν Μποκανέγκρα, Βέρντι), ως Γέρος Κατάδικος (Λαίδη Μάκβεθ του Μτσένσκ, Σοστακόβιτς), καθώς και στην παραγωγή μπαλέτου με το έργο Οι Γάμοι του Ιγκόρ Στραβίνσκυ. Επίσης, εμφανίστηκε ως Κολλίνε (Μποέμ, Πουτσίνι) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ως Μελίσο (Αλτσίνα, Χαίντελ) υπό το Γιώργο Πέτρου στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, στην 9η Συμφωνία του Μπετόβεν με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), στο Καταραμένο Φίδι του Μάνου Χατζηδάκι στην Ιταλία (Μιλάνο, Κάστρο των Σφόρτσα) και στην Λειτουργία No.3 του Άντον Μπρούκνερ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

Την καλλιτεχνική περίοδο (2019/2020) ο Πέτρος Μαγουλάς έκανε το ντεπούτο του στη Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο, τραγουδώντας το ρόλο του Διοικητή στο Ντον Τζιοβάννι. Αυτή η παραγωγή μεταδόθηκε σε περισσότερες από 1500 κινηματογραφικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο, σε άλλες απευθείας και σε άλλες μαγνητοσκοπημένη. Επίσης εμφανίστηκε, μεταξύ άλλων, στο Ορατόριο των Χριστουγέννων του Μπαχ υπό το Γιώργο Πέτρου. Οι περισσότερες παραγωγές και συναυλίες στις οποίες επρόκειτο να εμφανιστεί, ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19.

Κατά την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο (2020/2021), εν μέσω πολλών ακυρώσεων λόγω της έξαρσης της COVID-19, εμφανίστηκε ως Διοικητής στην νέα μεγάλη συμπαραγωγή του Ντον Τζιοβάννι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Όπερας του Γκαίτεμποργκ (Σουηδία) και της Βασιλικής Όπερας της Δανίας. Λόγω του lockdown, η συγκεκριμένη παραγωγή τελικώς μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδίδεται από την GNO TV ως video on demand. Τον Ιούνιο του 2021 επρόκειτο να γίνει η νέα φιλόδοξη συμπαραγωγή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Φεστιβάλ Αθηνών του Ριγολέττου στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, όπου ο Πέτρος Μαγουλάς θα ερμήνευε το ρόλο του Σπαραφουτσίλε. Δυστυχώς, και η παραγωγή αυτή ακυρώθηκε λόγω COVID-19 και μετατίθεται για την ερχόμενη χρονιά (εκτός απροόπτου). Τον Ιούλιο του 2021 ο Πέτρος Μαγουλάς επέστρεψε στο Λονδίνο όπου ερμήνευσε το ρόλο του Διοικητή στο Ντον Τζιοβάννι, πρώτη μετά-lockdown παραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Κόβεντ Γκάρντεν. Τέλος, εμφανίστηκε, μεταξύ άλλων, στο σολιστικό μέρος του συμφωνικού έργου Η Ελληνική Επανάσταση του Εκτόρ Μπερλιόζ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Στέφανο Τσιαλή (Μέγαρο Μουσικής). Η συγκεκριμένη παραγωγή ήταν επίσης κλειστή για το κοινό αλλά βιντεοσκοπήθηκε για προβολή από το internet.

Την τρέχουσα σεζόν 2021/2022 ο Πέτρος Μαγουλάς θα εμφανιστεί στην νέα όπερα “Ελπίς Πατρίδος” του Γιώργου Κουρουπού, που αποτελεί παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Θα συμμετάσχει, επίσης, σε κάποιες σημαντικές παραγωγές με την Εθνική Λυρική Σκηνή καθώς και με άλλους φορείς. Εντούτοις, λόγω της νέας πολιτικής των πολιτιστικών οργανισμών ως προς την ανακοίνωση των παραγωγών – όχι ανά χρονιά (σεζόν) αλλά ανά τρίμηνο – αυτές θα ανακοινώνονται τμηματικά στη διάρκεια της σεζόν.

Ο Πέτρος Μαγουλάς είναι τακτικός συνεργάτης του Γιώργου Πέτρου και της ορχήστρας Καμεράτα (Armonia Atenea). Οι ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν βραβευμένες διεθνείς εκδόσεις των έργων του Χαίντελ Ορέστης, Ταμερλάνος, Αριάδνη στην Κρήτη, Ιούλιος Καίσαρας, Αλέξανδρος Σεβήρος (MDG) και Αρμίνιο (DECCA).

An endless passion
for opera and
singing