Petros Magoulas

Βιογραφικό του Πέτρου Μαγουλά

Ο Πέτρος Μαγουλάς είναι λυρικός τραγουδιστής (βαθύφωνος). Παράλληλα με τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής, μελέτησε κλασικό τραγούδι κοντά στους Φραγκίσκο Βουτσίνο και Κώστα Πασχάλη. Έχει ερμηνεύσει ρόλους σε πολλές παραγωγές όπερας στην Εθνική Λυρική Σκηνή, την Όπερα του Κιέλου (Γερμανία), τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), την Όπερα του Μπιλμπάο (Ισπανία), την Εθνική Όπερα της Ουαλίας (Μεγάλη Βρετανία), το Φεστιβάλ Χαίντελ της Χάλλε (Γερμανία), την όπερα του Όλντενμπουργκ (Γερμανία), το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, την Όπερα Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Όπερας Αρχαίας Κορίνθου. Από το 2010 έως το 2013 ήταν μέλος του ανσάμπλ της Όπερας του Κιέλου και από το 2014 ανήκει στο δυναμικό των μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τις τελευταίες σαιζόν τραγούδησε πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως Ζαράστρο (Μαγικός αυλός, Μότσαρτ), Οσμίν (Η απαγωγή απ΄το Σεράι, Μότσαρτ), Ντον Τζιοβάννι και Διοικητής (Μότσαρτ), Μεφιστοφελής (Φάουστ, Γκουνό), Ντον Αλφόνσο (Έτσι κάνουν όλες, Μότσαρτ), Βασιλιάς Χάινριχ (Λόενγκριν, Βάγκνερ), Ντάλαντ (Ιπτάμενος Ολλανδός, Βάγκνερ), Φιέσκο (Σιμόν Μποκανέγκρα, Βέρντι), Μπάνκο (Μάκβεθ, Βέρντι), Σπαραφουτσίλε (Ριγολέττος, Βέρντι), Παγκάνο (Οι Λομβαρδοί στην Πρώτη Σταυροφορία, Βέρντι), Ντον Μπαζίλιο (Ο Κουρέας της Σεβίλλης, Ροσσίνι), Ξωτικό του Νερού (Ρουσάλκα, Ντβόρζακ), Κόμης ντε Γκριέ (Μανόν, Μασνέ), Κολλίνε (Λα Μποέμ, Πουτσίνι), Αλιντόρο (Σταχτοπούτα, Ροσσίνι), Πάτερ Λαυρέντιος (Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Γκουνό)  Λορέντσο (Οι Καπουλέτοι και οι Μοντέκοι, Μπελλίνι). Επίσης έλαβε μέρος σε πολλά κοντσέρτα στη Γερμανία, την Ιταλία, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ερμηνεύοντας τα σολιστικά μέρη σε έργα όπως Ρέκβιεμ ΒέρντιΡέκβιεμ Μότσαρτ, Κατά Ιωάννη Πάθη (Μπαχ), 9η Συμφωνία (Μπετόβεν), Μεσσίας (Χαίντελ), Mεγάλη λειτουργία σε Σι ελάσσονα (Μπαχ,), Ορατόριο των Χριστουγέννων (Μπαχ), Λειτουργία σε Ντο ελάσσονα (Μότσαρτ), Οι 7 τελευταίοι λόγοι του Ιησού στο σταυρό (Χάυδν), Stabat Mater (Χάυδν), 14η Συμφωνία του Σοστακόβιτς, Ένα παιδί του καιρού μας (Tippett), Οι Γάμοι (Στραβίνσκυ), Η Ελληνική Επανάσταση (Berlioz) κ.α.

Στις τελευταίες σαιζόν ξεχώρισε το ντεπούτο του στη Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο όπου ερμήνευσε το Διοικητή στο Ντον Τζιοβάννι (2019/2020 και 2020/2021), παραγωγή η οποία μεταδόθηκε σε περισσότερες από 1500 κινηματογραφικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο και πρόσφατα κυκλοφόρησε σε δίσκο Blue Ray. Ξεχώρισε επίσης το ντεπούτο του ως Μεφιστοφελή στο Φάουστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2021/2022).

Την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο (2022/2023) ο Πέτρος Μαγουλάς θα εμφανιστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως Διοικητής στο Ντον Τζιοβάννι, ως Λιντόρφ, Κοππέλιους, Μιράκλ και Νταπερτούττο στα Παραμύθια του Χόφμαν και ως Ζαχαρίας στο Ναμπούκο (στο Ηρώδειο). Θα εμφανιστεί επίσης στην Israeli Opera στο Τελ Αβίβ ως Διοικητής, στη συναυλιακή μορφή της όπερας Πρωτομάστορας του Μανώλη Καλομοίρη στο Θέατρο Ολύμπια του Δήμου Αθηναίων (Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας») καθώς και στην Μίσα Σολέμνις του Μπετόβεν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Πέτρος Μαγουλάς είναι τακτικός συνεργάτης του Γιώργου Πέτρου και της ορχήστρας Καμεράτα (Armonia Atenea). Οι ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν βραβευμένες διεθνείς εκδόσεις των έργων του Χαίντελ Ορέστης, Ταμερλάνος, Αριάδνη στην Κρήτη, Ιούλιος Καίσαρας, Αλέξανδρος Σεβήρος (MDG), Αρμίνιο (DECCA) καθώς και το δίσκο ακτίνας Blue Ray του Don Giovanni (OPUS ARTE – Royal Opera House) από το Κόβεντ Γκάρντεν, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

"Un Méphistophélès charismatique excuse souvent les potentielles faiblesses d’une production. C’est ce qu’on peut encore vérifier ce soir avec le fabuleux Petros Magoulas, qui par son timbre poivré et sa fine diction, propose un attirail de magies plurielles sur un fantastique paquebot de voix, montrant ses attraits à travers la collaboration plutôt qu’en s’imposant au-dessus des autres. Son personnage séduit par sa proximité humaine."
opera-online.com (11 April 2022)